Üdv Neked!

Remélem pont azon az oldalon jársz amit épp’ keresel. Hidd el ha most nem is így gondolod, de ha egy kicsit többet nézelődsz, hamarosan meglátod, hogy a legjobb helyen jársz.

Na, de néhány szót rólam:

Tatos Levente vagyok. Ha jól körbe nézel a neten, vagy a környezetedben, előfordulhat, hogy találkozol más Tatos Leventével is, de csak egy Tatos Levente van aki, 1993-ban kezdte – érettségi, majd másfél év katonatiszti főiskola, ezt követően három és fél év hív a vasút vár a MÁV- után a fodrászat rejtelmeit.

De mit is beszélek, írok. Itt egy kis cikk rólam:

Tatos szalon – a tudatos vendégek kiképzője


Több mint fodrász!

Elég folyamatosan figyelemmel kísérnünk ehhez a Tatos Szalon weboldalát. Tatos Levente segítségével mindig naprakészek lehetünk hajápolási kérdésekben, ráadásul Levente munka után még tévésztárrá is változik…

Hat szál hajból

Levente tizenkilenc évesen vágott először hajat életében. Az alany elégedett volt, persze nem is nagyon volt más választása ? a katonaságnál történt a dolog. De félreértés ne essék, a mű nem nullás géppel készült, hanem jókora narancssárga papírvágó ollóval. Leventének ez nem okozott gondot, ekkorra ugyanis jelentős tapasztalata volt már a szakmában, ugyanis a szó szoros értelmében fodrászcsaládba született. Édesapja és édesanyja is fodrászként dolgozott, utóbbi ráadásul nagyon fontos személyiség volt: a falu egyetlen fodrásza. Ő volt Levente első példaképe a szakmában, és hozzá kötődik az az élmény is, ami elindította ezen az úton. „Mikor édesanyám segédje megbetegedett, megkért, hogy segítsek be neki, hiszen már gyerekként ott tüsténkedtem a fodrász szalonban. Ekkor már 23 éves voltam. Emlékszem, egyszer bejött hozzánk egy eléggé csúnyácska nő, volt körülbelül hat szál haja. Édesanyám kezelésbe vette, és két óra múlva egy egészen más hölgy távozott tőlünk! Csinos volt, majdhogynem szép. Sőt, valakinek biztosan szép is volt, hiszen minden hölgy tetszik valakinek. A legfontosabb persze, hogy saját magának tetsszen. Szóval ekkor láttam meg, hogy ebben a szakmában lehet alkotni, olyan dolgot létrehozni, ami tetszik az embereknek.”

Amilyen a fodrász, olyan a vendég

Volt katonai középiskolás, katonatiszti főiskolás is, majd MÁV dolgozóként döntött úgy, hogy fodrászként elkezdi szépíteni az embereket. „Ha igényes a fodrász, igényesek lesznek a vendégei is.” – jellemzi röviden vendégkörét. Számos látogatója hét, tíz, tizenöt éve jár már hozzá, és eszükbe sem jut mást keresni. Nem csak azért, mert Levente igényes munkát végez, tiszteletben tartja az egyéniségüket, és soha nem kell nála várakozni. (Mindenkit előzetes bejelentkezés után fogad, és a munkafolyamatokra mindig rászámol még 10-15 percet, hogy inkább neki kelljen várnia, mint a következő vendégnek.) Azért is, mivel a fodrászmester állandóan nyitott az újra és bővíti a szalon szolgáltatásainak köré. A vendégek a hajmosáshoz például néhány perces lazító és élénkítő fejmasszázst is kapnak, hajvágásban pedig olyan modern technológiákat alkalmaz, mint a meleg olló, ami egy elektromosan melegített pengéjű olló segítségével vágás közben leforrasztja a hajszálak végeit, így teljesen megóvja azokat a töredezéstől.

Nem ötperces frizurák

Levente célja alapvetően az, hogy a vendégek kívánságai teljesüljenek, de fodrászként figyelembe kell vennie természetes adottságaikat is. Ha valaki egy újságból kivágott fotóval érkezik a szalonba, és kijelenti: „Ezt szeretném!”, általában ezt a választ kapja: „Hasonló lesz.” Majd nekilát, hogy kialakítsa a frizurát személyre szabottan. „Ha nagyon ragaszkodik valaki hozzá, hogy pontosan olyat akar, amit a képen lát, akkor elmondom neki, hogy azt ugyanúgy csak az a fodrász tudná elkészíteni, aki eredetileg is csinálta. Majd megnyugtatásként hozzáteszem, hogy valószínű a mű csak öt percig tartott, amíg a fotózást befejezték. Ha hasonlót szeretne, azt el tudom készíteni. Ha mégis erősködik, megcsinálom úgy, ahogy szeretné. Aztán pár nap múlva visszajön, hogy igazam volt, és most csináljuk azt, amit én tanácsoltam.

A videó-fodrász

Levente azonban nem csak ennyit tesz a hajakért, az emberek nagy része ugyanis krónikus információhiányban szenved ezen a területen. Saját vendégeinek körülbelül negyven százaléka az, aki magától is tisztában van vele, hogyan kell helyesen ápolnia a haját, a többieket ő maga látja el tanáccsal. De nem csak személyesen: „Hajápolási egypercesvideóit ugyanis bárki megtekintheti a Tatos szalon weboldalán. A kattintás után az első benyomásunk az, hogy egy híradóba csöppentünk: szuggesztív zene, felvillanó képkockák, stúdió. De nem stúdióban vagyunk, hanem az elegáns, modern berendezésű Tatos szalonban, ahol Tatos Levente egyszerűen, érthetően, érdekesen vezeti be nézőit a hajápolás alapvető kérdéseibe, a helyes hajmosáson, samponválasztáson, öblítésen keresztül a haj szerkezetének bemutatásán át egészen a fejmasszázs pozitív hatásaiig. A felvételek különlegessége, hogy Levente egy személyben a rendező, a narrátor, az operatőr és a vágó is. Ha a vendégek elmentek, a szalon kiürült, a fodrászmester és diplomás szakoktató egyszemélyes forgatóstábbá változik, és gyorsan leforgat egy újabb adást. Levente egyébként „mániákus filmesnek” nevezi magát, első számú kedvence Robert de Niro, a második Nicholas Cage, majd Jack Nicholson. Az a film viszont, amelyet legtöbbször látott életében, nem más, mint a Vuk.

Családi fotók

Levente ízig-vérig kreatívnak született, és nem csak a fodrász szalonban. Filmforgatás mellett a fotózás is érdekli, családi ünnepek alkalmával számtalan portrét készít, azokról a fejekről, amelyeket szintén az ő keze munkája ékesít. Ugyanis ő vág hajat családtagjainak és két fiának is. Nekik már komoly kívánságaik vannak, hiszen tíz illetve hat évesek. Általában minél vagányabb, zselézhető frizurát szeretnének viselni, Levente ezzel szemben „csinos rövidre” vágja a hajukat. Időnként reklamálnak is: „Apa, ez nem olyan!”, de válaszként azt kapják, hogy akkor előbb kellett volna szólni… A fiúkkal egyébként nincs könnyű dolga Leventének, mert jó fodrász-gyerekekhez illően számtalan forgó van a fejükön. Nekik frizurát készíteni tehát szép kihívás. Ami még a kreativitást illeti, Leventének egészen komoly szenvedélyei is vannak, mint például a távirányítós repülő modellek építése, de ha beszabadul a konyhába, ott is maradandó értékeket hoz létre, főként magyaros kategóriában. Remek pörköltet készít, férfias flekkeneket, finom bográcsos ételeket és hetedhét országra szóló palacsintát.

Mi van a táskában?

Egy másik szerelem pedig a marketing. Levente, mivel éppúgy nem szeret várni, mint vendégei, korábban (amíg nem volt okos telefonja) mindig hordott valamilyen könyvet a táskájában, hogy ha valahol várakoznia kell, hasznosan tölthesse az időt. Ezek általában marketing témájú szakkönyvek voltak, a Marketing Bibliát például négyszer is elolvasta. „Sajnos, ma nagy az érdektelenség és a reklámzaj.” – részben ezért is alkalmaz olyan eszközöket a vendégek elérésére, amelyeket más fodrászok nem. A videókon kívül Levente hetente értékes információkkal és tippekkel látja el weboldala feliratkozó látogatóit, amelyek segítségével látványos javulást érhetnek el a hajápolásban. A sorozat címe provokatív és sokatmondó: „Rúgd ki a fodrászod!” Ugyanis ha a fodrász nem tájékoztatja a vendégeit a legfontosabb dolgokról a hajápolás területén, valóban megérdemli, hogy kirúgják. Levente szerint az emberek nagy része sajnos csak a reklámokból tájékozódik, onnan merít ötleteket, hogy hogyan is kezelje a haját, ezek azonban legtöbbször becsapják a nézőket. Számtalan mítosz él a köztudatban, amelyeket el kell oszlatni – ez (volna) a szakemberek feladata. Levente leveleiben szívesen megosztja minden érdeklődővel szaktudását és sok éves tapasztalatát, hogy minél inkább tudatos fogyasztókká váljunk a hajápolás területén, és saját fodrászunkként is sikeresek legyünk.

Legjobb cipő a békatalp

Azt gondolhatnánk, Levente először a szembejövő emberek frizurájára figyel fel. De nem, sőt, ellenkezőleg! Amit először meglát egy emberen, az a cipője. Levente nagyon szereti a cipőket, és mivel sokat gyalogol, a kényelem és az elegancia egyaránt fontos számára. Az első, tehát, amit szemügyre vesz valakin, az a cipője, és csak utána következik a frizurája. Saját esetében nincsen könnyű dolga, mivel 38 és feles a lába, sokáig kell kutatnia, hogy olyan lábbelit találjon, ami megfelel az ízlésének és kibírja a hosszú kirándulásokat is. Talán épp ezért, időnként, ha igazi kikapcsolódásra vágyik, inkább békatalpat húz, és elmerül egy útba eső tengerben. Először életében a Nyéki tóban merült, de többször volt már Horvátországban és eddig két alkalommal ellátogatott Egyiptomba is. „Izgalmas helyzet, ha hirtelen szembeúszik az emberrel egy muréna, ami vastagabb, mint a combom…” idézi fel egy maradandó élményét. Aki többre is kíváncsi, blogján tájékozódhat a debreceni fodrász hétköznapi és nem hétköznapi kalandjairól.