Masszázs tipusok, fejmasszázs a fodrászatban.

A klasszikus masszázs rendszerek mindegyike több fajta masszázsfogást végez. Ezek a technikák nagyban hasonlítanak egymásra, csak stílusonként változik az elnevezésük.

Mindenhol megtalálható például a simítás, a gyúrás, az ütögetés, a nyomkodás, a dörzsölés technikája. Az összes hagyományos masszázs alkalmaz, úgynevezett részterápiát is, amely csak a test valamelyik területére koncentrál. Ilyen részmasszázs a fej kezelése masszázsa.

A masszázsok és a különböző masszázsterápiák az elmúlt tíz évben nagyon elterjedtek. A 90-es évek elején még talán csak hat fajta volt divatban, manapság számuk eléri a harmincat. A tradicionális masszázsterápiák keletről származnak, legrégebbi a Kínai masszázs, terápia. Sorban követi az Indiai masszázs, amelyet védikus néven szokás említeni, és méltán népszerű itthon a Thai masszázs is. A japán Yumeyho, amely a test szimmetriáját igyekszik helyreállítani, szintén elterjedt hazánkban. A nyugati rendszerek alapja a híres „svéd” masszázs. Szinte mindegyik nagyobb irányzat ebből alakult ki: pl. az orvosi gyógymasszázs, vagy a fürdősmasszázs. Az előbb felsorolt, komoly múlttal rendelkező módszerek mellett jelen vannak különböző divatos formák is, amelyek sokszor az ezotériát „keverik” bele a fizikai terápiába.

A sok hasonlóság mellett, lényeges különbség a filozófiában van, a keleti rendszerek az életenergia áramlásának a helyreállítására törekednek, így segítve a test normális működését, míg a nyugati formák hívei szigorúan a biofizikai és biokémiai hatások kiváltására esküsznek.

A fej, mint terápiás terület

A fej mindig fontos területe volt a masszázsterápiáknak. Használják gyógyászati és frissítő-egészségmegőrző céllal is. Sok formája ismert, amelyek a kivitelezés idejének hosszában, a fogások sorrendjében és masszázserőben térnek el egymástól.

Mint már említettem, a kínai és az úgynevezett indiai fejmasszázs az ami kifejezetten a hajas fejbőr, a homlok, halánték, sőt a vállak és a nyak izmainak ellazításában rejlik ereje. Én személy szerint az indiai fejmasszázs technológiájával ismerkedtem meg és alkalmazom hajmosásaim alkalmával, igaz néhány percig. ennek a fejmasszázs technikának természetesen van egy bővített 10-15 perces változata is, melyet szolgáltatásaim sorába állítottam.